Jogi Hírlevél 2007. március 2.
A vizitdíjról

Az egészségügyi intézmények meglátogatása esetén 2007. február 16-tól az orvosokon kívül egy nem kellemes újdonsággal is találkozhatunk. Ez nem más, mint a vizitdíj. A legfontosabb információk e témában a következők.

Alkalmanként 300 forintba kerül ezentúl a háziorvosi ellátás, fogászati ellátás vagy a járóbeteg-szakellátás. A vizitdíjat az ellátás igénybevétele előtt kell megfizetni. Alkalomnak minden orvos és beteg között megvalósuló gyógyító vagy diagnosztikai célú találkozás számít. Ezért az orvos által rendelt kötözés, injekciós, infúziós kúra, gyógytorna, fizikoterápiás kezelés, ha azt nem orvos végzi, nem vizitdíjköteles.

A vizitdíj összege 300 forint helyett 600 forint annak, aki a háziorvosi ellátást saját elhatározásából nem a rendelőben veszi igénybe, vagy éppen nem annál a háziorvosnál, ahová be van jelentkezve. 600 forintot kell fizetnie a betegnek akkor is, ha csak beutalóval igénybe vehető járóbeteg-ellátást beutaló nélkül keres fel. 1000 forint a vizitdíj, ha úgy vesz igénybe ügyeleti ellátást a beteg, hogy azt nem indokolja sürgős szükség.

Vannak olyan személyek és körülmények, amelyek esetén nem kell megfizetni a vizitdíjat. A személyek közül a 18 éven aluliak és a hajléktalanok vizitdíj nélkül is orvoshoz fordulhatnak. Nem kell fizetni továbbá a terhesgondozásért, szülésért és a gyermekágyas anya gondozásáért. Vizitdíjmentes az olyan ellátás is, amelyet életet veszélyeztető állapotok és betegségek (például súlyos vérzés, eszméletvesztés, égés, mérgezés, fulladás)ellátása érdekében a beteg állapotának stabilizálásáig végeznek, de vizitdíjmentesek a szűrővizsgálatok és járványügyi ellátások is. A nagy betegeknek jó hír, hogy nem kell fizetni tartós orvosi kezelések alkalmával sem (például dialízis, cukorbetegség kezelése).

Ha ügyesen csináljuk, akkor a vizitdíjakon spórolhatunk is. A 20. orvoslátogatás után lehetőség van arra, hogy a beteg a 21. alakalomtól fizetett vizitdíj összegét a helyi önkormányzatoktól visszaigényelje. Ehhez fontos, hogy a korábbi 20 alkalomról kért és kapott számlát megőrizzük. A díjat tehát a 21. alkalomtól is be kell is fizetnünk a háziorvosnál, de a húsz számla bemutatása után ezt a pénzt automatikusan visszakaphatjuk az önkormányzattól. A vizitdíjtól függetlenül azért tegyünk érte, hogy ennyit ne kelljen orvoshoz járni.


Mészáros Ádám
joghallgató
www.meszarosadam.hu

A fenti rövid tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, amely nem minősül jogi tanácsadásnak. A Jogi Hírlevél ingyenes.
A cikkben foglaltak hatályossága - a jogszabályok gyors változása és a fenti cikk archív jellege miatt - változhat, ezért kérem, hogy erről győződjön meg.

További cikkek a Jogi Hírlevélben

Érdekes, hasznos, tanulságos és aktuális
jogi témák közérthető formában, e-mailben.


Ön az elsők között kaphat értékes, naprakész és szórakoztató
tájékoztatást a legfontosabb jogterületekről. A Hírlevél ingyenes!

Iratkozzon fel MOST: