Jogi Hírlevél 2008. május 09.
A névváltoztatásról

Sokan szeretik a születési nevüket, de olyanok is vannak, akik szívük szerint megváltoztatnák, mert valamiért nem tetszik, mert rossz a csengése vagy mert más névvel jobban lehetne érvényesülni. Szinte mindenki elgondolkodott már azon, hogy milyen nevet adott volna magának, ha szülei helyett saját maga választhatta volna meg nevét. De mit mond erre a jog?

Magyar állampolgár születési családi és utónevének megváltoztatását - kérelmére - az anyakönyvi ügyekért felelős miniszter engedélyezheti. Kiskorú gyermek születési nevének megváltoztatását törvényes képviselője (tehát például szülője) terjesztheti elő.

Ha olyankor változtatjuk meg a vezetéknevünket, amikor már van egy 18 évnél fiatalabb gyermekünk, akkor a gyermek megkapja az új vezetéknevünket, mivel a szülő családi nevének megváltoztatása kiterjed a családi nevét viselő kiskorú gyermek családi nevére is. Ez csak akkor nem lesz így, ha ennek ellenkezőjét kifejezetten kérjük. Ha tehát Kovács Péter Kelemen Péterre változtatja nevét, akkor kis Kovács Daniból is Kelemen Danika lesz, kivéve ha azt Kovács Péter kifejezetten nem szeretné. Érdekesség az is, hogy ha a nevet változtató házastárs nevét a másik házastárs valamilyen formában viseli, rá is kiterjed a névváltoztatás. Ilyenkor viszont már nem lehet kérni, hogy a másik házastárs neve maradjon a régi, a kényszerű névváltozás ellen nem lehet semmit tenni.

A magyar hagyományoktól eltérő hangzású, magyartalanul képzett név, történelmi név, régies írásmóddal írott családi név felvételét - különös méltánylást érdemlő körülmények kivételével - az anyakönyvi ügyekért felelős miniszter nem engedélyezi. Tehát ha valaki korábban Kovács Lajos volt, akkor szinte biztos, hogy nem kérheti azt, hogy a későbbiekben Batthyány Lajos legyen. Nagy valószínűséggel szintén nem lehet névváltoztatással Kovács Dávidból Beckham Dávid.

Mennyibe kerül és hova kell fordulni, ha valaki nevet szeretne változtatni? A születési név megváltoztatása iránti kérelmet személyesen kell benyújtani a lakóhely szerint illetékes anyakönyvvezetőnél, a helyben kapott formanyomtatványon. A születési név megváltoztatására irányuló kérelem illetéke jelenleg 10 000 forint. Az egy családhoz tartozó nagykorúak közös kérelme esetében az illetéket minden nagykorúnak külön-külön kell megfizetni. Azért, hogy ne változtassuk meg minden második hónapban a nevünket, a korábbi megváltoztatás utáni új név ismételt megváltoztatására irányuló kérelem illetéke jelenleg 20 000 forint.


Dr. Mészáros Ádám
jogász
www.meszarosadam.hu

A fenti rövid tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, amely nem minősül jogi tanácsadásnak. A Jogi Hírlevél ingyenes.
A cikkben foglaltak hatályossága - a jogszabályok gyors változása és a fenti cikk archív jellege miatt - változhat, ezért kérem, hogy erről győződjön meg.

További cikkek a Jogi Hírlevélben

Érdekes, hasznos, tanulságos és aktuális
jogi témák közérthető formában, e-mailben.


Ön az elsők között kaphat értékes, naprakész és szórakoztató
tájékoztatást a legfontosabb jogterületekről. A Hírlevél ingyenes!

Iratkozzon fel MOST: