Jogi Hírlevél 2007. január 5.
A lakásbérletről

Sokszor kerülhetünk abba a helyzetbe, hogy lakásbérleti szerződés alapján kell laknunk valahol, vagy éppen pont mi magunk adjuk ki lakásunkat. Nem tűnik bonyolult jogi helyzetnek, néhány érdekes és hasznos szabályt azonban nem árt ismerni, még azoknak sem, akik esetleg saját tulajdonú házban élnek.

A lakásbérleti szerződés köthető határozatlan időre, de lehetőség van határozatlan idejű vagy olyan szerződés megkötésére is, amely valamely feltétel bekövetkeztéig tart.

A bérbeadó legfontosabb kötelezettsége a lakás használatba adása, emellett a lakás egésze és a lakberendezések tekintetében biztosítania kell, hogy azok megfelelő állapotban vannak. A bérbeadónak azt is szavatolnia kell, hogy a lakást nem használja más, azaz nincs olyan tulajdonos vagy másik bérlő, aki hasonlóan a bérlőhöz a bérlakásban töltené az éjszakákat. A közterheket is a bérbeadó viseli, de köthető olyan szerződés is, amely ezt a bérlőre terheli. A bérlő legfontosabb kötelezettsége a lakbér megfizetése, de köteles emellett a lakást rendeltetésszerűen használni, és - ellenkező megállapodás hiányában - azt karbantartani. Kellemetlen lehet minden bérlőnek, de a bérbeadó jogosult a lakásban bármikor ellenőrzést tartani.


Mészáros Ádám
joghallgató
www.meszarosadam.hu

A fenti rövid tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, amely nem minősül jogi tanácsadásnak. A Jogi Hírlevél ingyenes.
A cikkben foglaltak hatályossága - a jogszabályok gyors változása és a fenti cikk archív jellege miatt - változhat, ezért kérem, hogy erről győződjön meg.

További cikkek a Jogi Hírlevélben

Érdekes, hasznos, tanulságos és aktuális
jogi témák közérthető formában, e-mailben.


Ön az elsők között kaphat értékes, naprakész és szórakoztató
tájékoztatást a legfontosabb jogterületekről. A Hírlevél ingyenes!

Iratkozzon fel MOST: